Ethernet vs. wifi: wat is beter?

Ethernet vs. wifi: wat is beter?

October 10, 2023 privacy 0
Ethernet en wifi zijn allebei uitstekende manieren om je apparaat met het internet te verbinden. Ethernet geeft je een betere snelheid en een betrouwbaardere verbinding. Wifi is ideaal voor mobiele apparaten, maar gevoelig voor interferentie. Welke van de twee beter is, hangt af van je behoeften. In dit artikel vergelijken we ethernet en wifi en bespreken we de voor- en nadelen van beide opties. Wat is het verschil tussen wifi en ethernet? Ethernet en WiFi zijn allebei netwerktechnologieën waarmee apparaten met een netwerk kunnen verbinden en gegevens kunnen uitwisselen. Wat is het verschil tussen beide technologieën? De meesten van ons gebruiken thuis een wifi-verbinding. Wifi maakt gebruik van een router om draadloze signalen uit te zenden, waardoor je apparaten met het internet kunt verbinden. Ethernet is daarentegen een bekabelde verbinding die gebruik maakt van ethernetkabels (Cat5, Cat6, enz.) die je op je apparaat kunt aansluiten om met het internet te verbinden. Ethernetverbindingen zijn sneller omdat de ethernetkabel je een vaste verbinding met het internet geeft. Je verkeer hoeft niet via draadloze signalen van en naar je apparaat te gaan. Dit vermindert eventuele vertragingen in de overdracht en biedt hogere snelheden. Zowel ethernet- als wifi-verbindingen hebben voordelen, die we hieronder beschrijven: Redenen om een ethernetverbinding te gebruiken Minder latentie tijdens het gamen. Wil je FIFA, Fortnite of Call of Duty spelen, maar weet je niet of je voor wifi of ethernet moet kiezen? Ping of latentie is de vertraging tussen het verzenden van een opdracht en de reactie van de game. We hebben het over milliseconden, maar bij sommige games kunnen milliseconden de doorslag geven.

Gameconsoles hebben de juiste poorten om ethernetkabels op aan te sluiten en ze worden zelden verplaatst, waardoor ze perfect zijn voor een vaste verbinding met het internet. Een ethernetverbinding kan je op deze manier ook bufferen helpen voorkomen.

Maar als je gewoon video’s streamt, naar muziek luistert of op het web surft, zul je van een paar milliseconden latentie niet veel merken. Als je een pc hebt. Je wilt geen tijd verspillen aan het strategisch leggen van kabels naar apparaten die constant verplaatst worden. Pc’s zijn ideaal voor ethernetverbindingen: ze staan op één plek en hebben de kracht om taken aan te kunnen die een sterkere internetverbinding nodig hebben. Als je grote bestanden wilt delen. Het delen van grote bestanden vereist een snellere internetverbinding en streamen vereist daarnaast een stabiele, betrouwbare verbinding om bufferen te verminderen. Vergeleken met wifi biedt ethernet je altijd een meer stabiele en betrouwbare verbinding. Als je meerdere apparaten hebt die een back-up maken naar een NAS, back-upserver of gedeelde harde schijf. Gegevens reizen sneller over ethernet en als er veel gegevens via meerdere apparaten worden verstuurd, beïnvloedt dit de verbindingssnelheid tussen apparaten in je netwerk. Als je apparaten hebt die vanaf een mediaserver op je netwerk streamen (zoals Plex of Kodi). Een ethernetverbinding kan de streamingkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Redenen om een wifi-verbinding te gebruiken Als je voornamelijk draadloze apparaten gebruikt. Je apparaat heeft een ethernetpoort nodig om een ethernetkabel te kunnen aansluiten. Dat sluit smartphones, tablets en de meeste IoT-apparaten en laptops uit, tenzij je een adapter hebt. Met een draadloze wifi-verbinding kun je zoveel apparaten aansluiten als je wilt. Als je overal in huis een signaal wilt hebben. Een wifi-verbinding is misschien minder stabiel dan een ethernetverbinding, maar het betekent wel dat je overal in huis internet kunt krijgen. Wifi-speaker in de tuin? Geen probleem. In elke kamer achter je laptop kunnen gamen en gasten met het internet laten verbinden? Dat is allemaal mogelijk met een wifi-verbinding. Als je IoT-apparaten wilt gebruiken. IoT-apparaten zoals smart tv’s, slimme horloges en slimme beveiligingssystemen hebben allemaal wifi nodig. Met ethernetkabels kun je niet zomaar van je iPhone naar je smart tv casten. Als het lastig is om thuis kabels te leggen. Al je apparaten aansluiten met ethernetkabels kan een logistieke nachtmerrie zijn. Het is veel werk om kabels tussen verdiepingen te laten lopen en ze netjes weg te werken. Bovendien moet je altijd met je huisbaas overleggen, omdat hij het misschien wel niet toestaat. {SHORTCODES.blogRelatedArticles} Ethernet vs. wifi: een overzicht Hieronder hebben we ethernet en wifi vergeleken op een aantal punten waar gebruikers het meeste waarde aan hechten.

Is ethernet sneller dan wifi?Ja, Ethernet is over het algemeen sneller dan wifi. De belangrijkste reden hiervoor is dat ethernetkabels meer gegevens kunnen verzenden, met hogere snelheden, dan de huidige draadloze technologie.De beste ethernetkabels zijn momenteel Cat6A-kabels, waarmee je stabiele overdrachtsnelheden van 10 gigabit per seconde kunt bereiken. Wi-Fi 6 is tijdens het schrijven van dit artikel de meest recente versie van het wifi-netwerkprotocol en kan in theorie snelheden tot 9608 Mbps (of 9,6 gigabit) bereiken, hoewel de prestaties in de praktijk vaak ver onder het theoretische maximum liggen. Is ethernet beter dan wifi? Ethernetverbindingen zijn natuurlijk sneller en veiliger, maar met een paar aanpassingen en het gebruik van een VPN kan de doorsnee internetgebruiker ook prima met wifi uit de voeten. Terwijl ethernetverbindingen goed zijn voor bedrijven die betrouwbare snelheden nodig hebben voor grote projecten, bieden wifi-verbindingen je veel meer gemak en vrijheid. Het hangt dus echt van je behoeften af. Is ethernet veiliger dan wifi? Ja, een ethernetverbinding is veiliger dan een wifi-verbinding. Gegevens op een ethernetnetwerk zijn alleen toegankelijk door een apparaat fysiek op het netwerk aan te sluiten, terwijl gegevens op een wifi-netwerk door de lucht reizen en gemakkelijker kunnen worden onderschept. Als je je wifi-netwerk niet met een bepaalde vorm van encryptie beschermt, kan iedereen je gegevens makkelijk onderscheppen, inclusief wachtwoorden en gebruikersnamen. Tips om je verbinding te verbeteren Ethernetverbindingen mogen dan sneller en betrouwbaarder zijn, maar voor de meeste mensen is een wifi-verbinding simpelweg de gemakkelijkste en handigste optie. Als er zich toch complicaties met de wifi-verbinding voordoen, zijn er altijd manieren om een haperende verbinding een boost te geven. Ook een ethernetverbinding kan geoptimaliseerd worden door bijvoorbeeld betere kwaliteit kabels te gebruiken.Verbindingsproblemen met wifi oplossen

    Koop een wifi-booster of investeer in access points. Access points kunnen in andere delen van je huis worden geïnstalleerd om je wifi-signaal uit te breiden naar andere draadloze apparaten. De meeste routers bieden voldoende wifi-bereik voor de meeste huizen – voor grotere gebouwen heb je meerdere access points en/of routers nodig.

    Voor draadloze netwerken sluit je het access point aan op een van de poorten van je draadloze router en configureer je vervolgens de draadloze instellingen van het access point. Reset je router en ontkoppel apparaten die je niet gebruikt. Door je router opnieuw in te stellen, worden je verbindingsinstellingen gereset, eventuele aanvallen op je netwerk onderbroken en wordt de verbinding van ongewenste apparaten die op je wifi meeliften verbroken, waardoor het algehele signaal sneller wordt. Verplaats je router. Wifi-hotspots in de buurt, draadloze apparaten, magnetrons en metalen voorwerpen absorberen allemaal wifi-signalen. Denk er dus goed over na waar je je router plaatst.

Verbindingsproblemen met ethernet oplossen

    Gebruik ethernetkabels van hoge kwaliteit. Wat de snelheid van ethernetkabels betreft, kunnen de populaire Cat5e kabels snelheden van 1000 Mbps/1 Gbps (mega/gigabits per seconde) op 100 meter ondersteunen, en de Cat6e kabels zelfs nog veel meer. Combineer ethernet met wifi voor meer flexibiliteit. Gebruik ethernet voor de apparaten die een veiligere of snellere verbinding nodig hebben en sluit de rest via een router aan op wifi. Zo kun je bijvoorbeeld van een supersnelle bekabelde verbinding op je pc in de woonkamer profiteren, terwijl de rest van je apparaten thuis op de wifi-verbinding aangesloten zijn.

Tips om je wifi-verbinding te beveiligen Het beschermen van je wifi-thuisnetwerk is cruciaal om de veiligheid en privacy van je internetverbinding te garanderen.

    Stel een sterk wifi-wachtwoord in. Maak een uniek en sterk wachtwoord voor je wifi-netwerk. Vermijd het gebruik van makkelijk te raden wachtwoorden en gebruik altijd een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Installeer een VPN op je router. Een VPN op je router instellen is een slimme en makkelijke manier om elk apparaat dat op je router aangesloten is te beveiligen. Een VPN versleutelt je internetverkeer en leidt het door een beveiligde server, waardoor snoopers (inclusief je internetprovider) je gegevens niet meer zomaar kunnen onderscheppen. Update de firmware van je router. Controleer regelmatig of er firmware-updates voor je router zijn en pas deze toe. Fabrikanten brengen updates uit om beveiligingsproblemen te verhelpen en de algemene netwerkbeveiliging te verbeteren.

} />

The post Ethernet vs. wifi: wat is beter? first appeared on NordVPN.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *