NFC is een technologie waarmee apparaten binnen een korte afstand veilig en draadloos informatie met elkaar kunnen delen. Van contactloze betalingen tot het supersnel uitwisselen van gegevens, deze technologie maakt draadloze communicatie effectief en eenvoudig. In dit artikel leggen we uit hoe NFC werkt, wat je ermee kunt doen en hoe veilig het is.
Inhoud Wat is NFC? Hoe werkt NFC? Wat kun je met NFC doen? Contactloze betalingen Snel en veilig bestanden delen Toegangscontrole Slimme apparaten bedienen Inchecken bij openbaar vervoer Identificatie en authenticatie Marketing en reclame Hoe veilig is NFC? Hoe kun je NFC beveiligen? Hoe schakel je NFC in op je telefoon? NFC op Android NFC op iPhone Veelgestelde vragen
Wat is NFC?
NFC, of Near Field Communication, is een systeem waarmee apparaten over een korte afstand met elkaar kunnen communiceren. Wanneer je voor een kop koffie betaalt door je telefoon tegen een contactloze kaartlezer te houden, reizen de signalen via NFC om de betaling te bevestigen.Waarschijnlijk maak je regelmatig gebruik van NFC-technologie in betaalsystemen als Apple en Google Pay. Contactloze pinpasjes hebben NFC-mogelijkheden, net als de meeste mobiele apparaten. Naast contactloze NFC-betalingen kunnen deze systemen ook worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals het inchecken voor de trein of het ontgrendelen van een deur met een elektrische sleutelhanger.
Hoe werkt NFC?
NFC werkt via een chip die in apparaten zoals smartphones en betaalkaarten is ingebed. Als twee NFC-compatibele apparaten binnen een paar centimeter van elkaar worden gebracht, kunnen ze draadloos communiceren via radiosignalen.Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je je telefoon niet altijd tegen een kaartlezer hoeft te houden om een transactie te voltooien. Het is vaak al voldoende om je telefoon binnen dat kleine radioveld te houden.Als je smartphone NFC heeft ingesteld (bijvoorbeeld in de vorm van een Apple Pay- of Google Wallet-app), zijn de interne antennes continu alert op eventuele NFC-signalen. Zelfs als je deze apps niet actief gebruikt, is de antenne actief. Daarom kan je apparaat trillen of zelfs meldingen geven wanneer het naast een ander NFC-object wordt geplaatst, zoals een bankpas of paspoort.De NFC-chip kan worden ingebed in verschillende apparaten en voorwerpen, zoals smartphones, creditcards, paspoorten, slimme apparaten en als NFC-tag in posters of flyers. Deze NFC-tags kunnen passief zijn (ze hebben geen stroombron nodig) en kunnen informatie bevatten die kan worden gelezen door NFC-compatibele apparaten door ze simpelweg in de buurt van de tag te houden. NFC-tags werken in feite hetzelfde als QR-codes, maar kunnen meer informatie bevatten. Tegenwoordig hebben de meeste smartphones NFC, wat vooral gebruikt wordt voor contactloos betalen met je telefoon. In de volgende sectie gaan we dieper op de vele toepassingen van NFC in.
Wat kun je met NFC doen?
NFC heeft veel verschillende toepassingen. We zetten de belangrijkste voor je op rij:
Contactloze betalingen
Contactloos met je pinpas of met je telefoon betalen in winkels is een van de meestgebruikte toepassingen van NFC. Je hoeft je pinpas of telefoon alleen maar in de buurt van de betaalterminal te houden om de betaling te voltooien.
Snel en veilig bestanden delen
NFC maakt het mogelijk om snel gegevens te delen tussen twee NFC-compatibele apparaten, zoals smartphones of tablets, door ze eenvoudig dicht bij elkaar te houden. Vergeleken met bluetooth is NFC sneller, veiliger en verbruikt het minder energie.
Toegangscontrole
NFC kan worden gebruikt voor toegangscontrole door de mogelijkheid te bieden om smartphones of speciale NFC-kaarten te gebruiken als digitale toegangspassen. Hiervoor worden NFC-lezers in toegangspoorten voor gebouwen of evenementen geïntegreerd.
Slimme apparaten bedienen
Met NFC kunnen gebruikers eenvoudig hun slimme apparaten bedienen door hun smartphone tegen een NFC-tag te houden. Je kunt je smartphone bijvoorbeeld tegen een speaker houden om ze met elkaar te koppelen of te bedienen. Smart home-beveiliging integreert ook vaak NFC-technologie, waardoor gebruikers beveiligingssystemen eenvoudig kunnen in- of uitschakelen met behulp van NFC-sleutelhangers of smartphones.
Inchecken bij openbaar vervoer
In de OV-chipkaart zit een NFC-chip waardoor je in en uit kunt checken door je kaart tegen de NFC-lezer te houden. Met OVpay kun je sinds kort zelfs met NFC met je betaalkaart, telefoon of smartwatch in- en uitchecken.
Identificatie en authenticatie
NFC wordt gebruikt voor identificatiedoeleinden in paspoorten, identiteitskaarten en andere documenten, en kan ook worden gebruikt voor tweefactorauthenticatie.
Marketing en reclame
NFC-tags worden gebruikt in marketingmaterialen zoals posters en flyers, waardoor consumenten met NFC-compatibele smartphones informatie kunnen ophalen door de tags te scannen. Op deze manier kunnen ze toegang krijgen tot informatie, promoties of exclusieve content met betrekking tot producten of diensten. {SHORTCODES.blogRelatedArticles}
Hoe veilig is NFC?
NFC wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor dagelijks gebruik. Omdat het alleen over korte afstanden werkt, is het risico op ongeautoriseerde toegang kleiner in vergelijking met andere draadloze communicatiemethoden zoals bluetooth of wifi. Bovendien maakt NFC gebruik van protocollen voor encryptie en authenticatie om de gegevensoverdracht tussen apparaten te beveiligen.Zoals bij elke technologie zijn er echter risico’s aan verbonden. We geven een aantal voorbeelden: Skimmen. Skimmen met NFC betekent dat er iemand met een speciaal NFC-apparaatje zo dicht bij je telefoon of contactloze betaalkaart in de buurt komt, dat er een transactie getriggerd wordt. Omdat er voor maximaal € 50,- draadloos betaald kan worden voordat je pincode wordt gevraagd, kunnen skimmers hier slechts relatief kleine bedragen mee ophalen.Malware. Het downloaden van malware kan worden geactiveerd door NFC-signalen te manipuleren op apparaten waarop NFC ingeschakeld is.Identiteitsdiefstal. Omdat NFC-technologie steeds vaker voor identiteitsverificatie wordt gebruikt, zou iemand met een gestolen NFC-tag of beveiligingssleutel identiteitsdiefstal kunnen plegen om ongeautoriseerde toegang tot gebouwen of systemen te krijgen.Man-in-the-middle-aanval. Een man-in-the-middle-aanval is een potentieel risico voor NFC vanwege de draadloze communicatie over korte afstanden. Als een aanvaller zich tussen tussen twee NFC-apparaten positioneert, kan deze de uitgewisselde gegevens onderscheppen, inclusief gevoelige informatie zoals betalingsgegevens of persoonlijke gegevens.Social engineering-aanval. Een aanvaller zou gebruik kunnen maken van social engineering om iemand ervan te overtuigen een telefoon of ander NFC-apparaat zo dicht bij een NFC-scanner te plaatsen dat er ongeautoriseerde NFC-communicatie kan plaatsvinden. Deze aanvallen komen echter relatief weinig voor, omdat de meeste vereisen dat de aanvaller fysiek dicht bij het slachtoffer in de buurt is. En hackers beschikken simpelweg over veel geavanceerdere methoden om slachtoffers te targeten – methoden waarbij ze niet met een NFC-lezer tussen mensen rond hoeven te lopen.
Hoe kun je NFC beveiligen?
Om jezelf tegen de risico’s van NFC te beveiligen, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen: Houd je apparaten up-to-date. Update besturingssystemen en de applicaties op je apparaten regelmatig om bekende beveiligingsproblemen te patchen. Gebruik veilige apps. Gebruik alleen vertrouwde apps voor NFC-transacties om het risico op malware te minimaliseren.Wees voorzichtig op openbare plekken. Vermijd het gebruik van NFC op drukke of openbare plekken waar het risico groter is dat iemand gegevens probeert te onderscheppen. Schakel beveiligingsfuncties in. Sommige apparaten bieden beveiligingsfuncties, zoals het vereisen van authenticatie voor transacties of het inschakelen van een pincode voor NFC-betalingen. Overweeg deze functies te gebruiken voor extra bescherming.
Hoe schakel je NFC in op je telefoon?
De stappen om NFC in te schakelen op je telefoon kunnen verschillen afhankelijk van het type telefoon en het besturingssysteem dat je gebruikt, maar voor de meeste telefoons kun je deze stappen volgen:
NFC op Android
NFC inschakelen op AndroidGa naar de Instellingen van je telefoon.Zoek naar de optie ‘Verbindingen’ of ‘Netwerk en internet’.Tik op ‘NFC en betalen’ of ‘NFC’ (de exacte naam kan variëren afhankelijk van de Android-versie en de fabrikant van je telefoon).Tik op de schuifknop naast NFC om de functie in te schakelen.NFC uitschakelen op AndroidGa naar de Instellingen van je telefoon.Zoek naar de optie ‘Verbindingen’ of ‘Netwerk en internet’.Tik op ‘NFC en betalen’ of ‘NFC’ (de exacte naam kan variëren afhankelijk van de Android-versie en de fabrikant van je telefoon).Tik op de schuifknop naast NFC om de functie uit te schakelen.
NFC op iPhone
Je kunt NFC niet in- of uitschakelen op een iPhone, omdat iPhone-hardware het gebruik van NFC tot specifieke functies beperkt. Dit betekent in de praktijk dat de NFC-functie van de iPhone automatisch wordt in- of uitgeschakeld door de apps die dit nodig hebben. Dus in tegenstelling tot NFC op Android, waar het vrij eenvoudig is om het rechtstreeks vanuit het besturingssysteem in of uit te schakelen, is er in iOS geen hoofdschakelaar voor NFC.
NFC op je mobiel maakt contactloos betalen met je telefoon mogelijk via diensten als Apple Pay of Google Pay, laat je bestanden draadloos delen tussen NFC-compatibele apparaten en kan gebruikt worden om NFC-tags te scannen. ), }, { question: ‘Waar is NFC voor nodig?’, answer: ( Je gebruikt NFC dagelijks wordt voor contactloze betalingen in winkels met je pinpas of met je telefoon via diensten zoals Apple Pay of Google Pay. Het wordt ook gebruikt om snel bestanden of contactgegevens te delen tussen smartphones en voor het koppelen van Bluetooth-apparaten, zoals koptelefoons of speakers, door je telefoon simpelweg tegen het apparaat te houden. Als je regelmatig met het OV reist, maak je gebruik van NFC om in- en uit te checken. ), }, { question: ‘Waarom NFC uitzetten?’, answer: ( Je kunt NFC uitzetten om batterij te besparen en potentiële veiligheidsrisico’s (zoals het scannen van informatie zonder je toestemming) te voorkomen. ), }, { question: ‘Waar vind ik NFC op mijn telefoon?’, answer: ( Meestal bevindt de NFC-chip zich aan de achterkant van de telefoon, vaak onder de behuizing, in de buurt van de batterij als deze verwijderbaar is, of dicht bij de achterkant van het toestel als de batterij niet verwijderbaar is.
Sommige fabrikanten markeren de exacte locatie van de NFC-antenne op de achterkant van de telefoon met een speciaal logo of markering. Het kan zijn dat je een klein symbool ziet dat lijkt op een radiogolf of de tekst ‘NFC’ in de buurt van de antenne.