Onderzoek NordVPN: gratis VPN nog steeds populair

Onderzoek NordVPN: gratis VPN nog steeds populair

February 26, 2024 privacy 0

Uit nieuw onderzoek van NordVPN naar VPN-gebruiksgewoonten blijkt dat er in Nederland steeds meer mensen voor een betaalde VPN kiezen. Nederland staat zelfs in de top 3 van landen die gratis VPN’s het minst vertrouwen. Toch zijn veel gebruikers nog steeds bereid hun persoonlijke gegevens in te ruilen voor een gratis VPN-dienst. We bespreken de resultaten van het onderzoek om meer inzicht te krijgen in VPN-gebruik. Over het onderzoek NordVPN voert jaarlijks een onderzoek uit om het bewustzijn over VPN-gebruik beter te begrijpen. We hebben dit onderzoek voor het eerst in 2020 uitgevoerd en herhalen het jaarlijks om te observeren hoe de kennis over VPN’s en het gebruik ervan verandert. We vragen respondenten bijvoorbeeld of ze weten wat een VPN is en of ze er een gebruiken, de soorten VPN’s die ze gebruiken en de redenen waarom ze deze gebruiken. Door de jaren heen lieten de resultaten een significante verschuiving zien in het bewustzijn over en gebruik van VPN’s. Duizenden respondenten uit twintig landen, waaronder de VS, Frankrijk en Nederland, hebben aan dit onderzoek deelgenomen, zodat we beter kunnen begrijpen hoe mensen deze technologie wereldwijd begrijpen en gebruiken. Het wereldwijde perspectief op betaalde en gratis VPN’s Uit het jaarlijkse onderzoek blijkt dat het aantal betaalde VPN-gebruikers wereldwijd aanzienlijk groeit. Hoewel er ook in Nederland meer mensen voor een betaalde dienst kiezen en het percentage mensen dat bekend is met een VPN groeit, is het totale percentage VPN-gebruikers in ons land onveranderd gebleven. Veel gebruikers riskeren hun privacy bovendien nog steeds door voor gratis diensten te kiezen in plaats van voor een betaalde, maar betrouwbare VPN. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 30% van de Nederlanders gebruik maakt van gratis VPN-diensten. Hoewel dit een grote groep is, doen we het hiermee wereldwijd niet slecht. Alleen in Canada (29%) en Zweden (24%) kiezen nog minder mensen voor een gratis dienst. gratis en betaalde VPN-gebruikers

“Een gratis VPN biedt vaak enkel de illusie van privacy. Voor het exploiteren van een enorm netwerk van servers zijn honderden of zelfs duizenden werknemers en een grote hoeveelheid geld nodig. Net als elk ander bedrijf moeten VPN-aanbieders hun bedrijf winstgevend maken om te kunnen blijven functioneren. Een van de belangrijkste manieren waarop gratis VPN’s geld verdienen, is door persoonlijke gegevens aan datahandelaren te verkopen. Vervolgens kopen adverteerders deze gegevens om meer te weten te komen over het winkelgedrag van gebruikers en om hun campagnes effectiever te maken. Een gratis VPN heeft dus meestal niets met privacy te maken en biedt doorgaans slechte beveiliging”, zegt Marijus Briedis, CTO bij NordVPN.

De redenen achter VPN-gebruik veranderen Uit onderzoek van NordVPN blijkt dat de redenen voor het gebruik van een VPN langzaam veranderen in Nederland. Sinds 2022 is het aantal mensen dat VPN’s gebruikt om de privacy van hun gegevens en online activiteiten te beschermen licht gestegen van 39% naar 40%. En het percentage mensen dat VPN’s gebruikt om de veiligheid van apparaten en online accounts te beschermen, is gestegen van 28% naar 31%. Hoewel de cijfers stijgen, gebruikt slechts minder dan de helft van de respondenten wereldwijd een VPN om hun gegevens en apparaten te beschermen. {SHORTCODES.blogRelatedArticles} Gen Z vindt cybersecurity niet zo belangrijk Helaas laten de cijfers zien dat jongere generaties zich minder zorgen maken over hun privacy en cyberveiligheid – het aantal jonge Nederlanders voor wie de belangrijkste motivatie om een VPN te gebruiken privacy en cyberveiligheid is, is lager in vergelijking met hun ouders en grootouders. Dit geldt ook voor jongeren in nagenoeg alle andere landen die aan dit onderzoek hebben deelgenomen.

“Digitaal privacy- en veiligheidsbewustzijn gaat hand in hand met volwassenheid. Nederlanders tussen de 25 en 54 jaar hechten het meeste belang aan hun digitale veiligheid en tonen het beste VPN-gebruik. Helaas behoren jongere mensen, die als het meest digitaal actief worden beschouwd, juist tot de personen die het meest worden blootgesteld aan cyberdreigingen. Hun privacybewustzijn is vergelijkbaar met dat van babyboomers”, zegt Briedis.

Nederlands VPN-bewustzijn is lager dan het gemiddelde Uit het onderzoek blijkt dat het VPN-bewustzijn in Nederland onder het gemiddelde ligt, terwijl het VPN-gebruik zelf gemiddeld is. Slechts 59% van de Nederlanders weet wat een VPN is, terwijl 25% van de bevolking zegt er een te gebruiken. Een typische VPN-gebruiker in Nederland is man en tussen de 25 en 44 jaar oud. Hij werkt in loondienst en verdient genoeg om in zijn dagelijkse behoeften te voorzien en om te sparen. mensen die weten wat een VPN is en een VPN gebruiken Ter vergelijking: het gemiddelde VPN-bewustzijn in alle 20 landen, die in 2023 aan het onderzoek deelnamen, was bijna 64% en ongeveer 29% van de respondenten gaf aan een VPN te gebruiken. Hong Kong (51%), Singapore (43%) en Maleisië (43%) huisvesten het grootste percentage VPN-gebruikers. In deze landen is het gebruik van gratis VPN’s ook het populairst. Waarom moet je een VPN gebruiken? Het primaire doel van een VPN is om je online verkeer te beschermen en je online ervaring veiliger te maken. Een VPN verbergt je browse-activiteiten en helpt je veilig te blijven wanneer je met openbare netwerken verbonden bent. Een VPN is absoluut noodzakelijk voor mensen die op afstand werken, omdat het een privéverbinding biedt en werknemers wereldwijd veilig toegang tot bedrijfsnetwerken en -bronnen kan geven. Een VPN voorkomt dat je internetprovider je online activiteiten registreert en volgt en helpt bandbreedtebeperking voor specifieke activiteiten zoals gamen of streamen te voorkomen. Bovendien kan je je virtuele locatie met een VPN verbergen om ook in het buitenland veilig toegang te krijgen tot content van thuis. Een VPN is, al met al, een essentiële cybersecuritytool die je de mogelijkheid geeft vrij en veilig op het internet te surfen. Onderzoeksmethodologie Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van NordVPN door een extern bureau tussen januari 2023 en oktober 2023. In totaal werden 54.625 respondenten in 20 landen ondervraagd. Aan de respondenten werden vragen gesteld over VPN-bewustzijn en VPN-gebruik. Er werden quota ingesteld voor leeftijd, geslacht en woonplaats om de resultaten van de steekproef landelijk representatief te maken.

The post Onderzoek NordVPN: gratis VPN nog steeds populair first appeared on NordVPN.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *