Hvad er LAN? En forklaring af local area networks

Hvad er LAN? En forklaring af local area networks

November 21, 2023 privacy 0
Hvad er local area network? Eller LAN network, som de også hedder? Og hvad er en LAN-forbindelse? LAN-netværk spiller en vigtig rolle i internet-infrastrukturen. I denne artikel vil vi forklare, hvad et LAN er, hvordan LAN fungerer i praksis, og hvorfor det kan være en fordel. Vi vil også fremhæve nogle af de forskellige typer LAN, der er almindeligt anvendt i dag.

Indhold Hvad er et LAN-netværk? Betydning af LAN forbindelser – Fordele ved LAN Typer af LAN Hvad er topologien i et LAN? Hvilket udstyr skal du bruge for at oprette et LAN? Hvordan beskytter jeg mit LAN? Hvad er VLAN (virtuelt LAN)? Sådan får du fjernadgang til LAN
Hvad er et LAN-netværk?

Et lokalnetværk (local network) eller LAN, er et netværk af enheder, der findes i det samme fysiske rum. De kan variere i størrelse fra et par telefoner, der er forbundet via en router, til et større økosystem af computere og servere, som dem man kan finde på et kontor eller en skole.c LAN’er kan dannes ved hjælp af kabler, der forbinder enheder og routere, eller via trådløse signaler. Et eksempel på et LAN kunne være din hjemmerouter og de enheder, der er forbundet til den. Hvis du kobler flere stationære computere sammen for at spille et multiplayer-spil, opretter du også et LAN.c LAN-forbindelse er en vigtig del af den måde, vi strukturerer vores internetaktiverede enheder på, og giver brugerne mange fordele.

Betydning af LAN forbindelser – Fordele ved LAN

Et local area network (LAN netværk) giver mange praktiske fordele. Effektiv deling af ressourcer. Enheder, der er forbundet via et LAN, kan nemt dele ressourcer. Hvad er en LAN-enhed så? Det kunne for eksempel være en printer eller en server, der er forbundet til et LAN, og som bruges af enhver anden enhed på netværket. Billigt og nemt at sætte op. Et LAN er relativt enkelt at sætte op, og det koster ikke meget. Alt, du behøver for at etablere et trådløst LAN, er en internetgateway. Så snart routeren er tændt, kan enhver enhed med adgangskoden oprette forbindelse til den. På samme måde kan et kablet LAN sættes op ved at trække kabler fra en router til alle enheder i nærheden. Hurtig dataoverførsel. Data, der deles i et LAN, bevæger sig hurtigt. Hvis du vil sende filer, beskeder eller andet materiale til en enhed på samme LAN som din egen, behøver det ikke at forlade netværket og bevæger sig derfor hurtigt gennem en trådløs router eller ethernetkabler. Dette kan være meget nyttigt til multiplayer-spil: Hvis du f.eks. afholder en LAN-turnering. Ekstra sikkerhed. Hvis du gør dine foranstaltninger for at beskytte LAN’et mod cyberangreb, vil alle enheder, der er forbundet til det, også være beskyttet. Hvis dit LAN for eksempel er afhængigt af en router, kan du konfigurere routeren til at bruge en VPN. Alle enheder på LAN’et vil nu sende og modtage data gennem krypterede tunneller, hvilket beskytter dem mod man-in-the-middle-angreb. Disse fordele er tilgængelige på tværs af de fleste typer LAN.

Typer af LAN

Der findes to typer LAN, som ofte anvendes. Peer-to-peer LAN Hvad er et local network med peer-to-peer? Peer-to-peer-modellen er den type lokalnetværk, du sikkert bruger mest. Denne form for LAN er et lokalt netværk, hvor alle enheder opererer og behandler data individuelt i stedet for at operere gennem en central server. Dit hjemmenetværk er et peer-to-peer LAN – alle enhederne på dit Wi-Fi er forbundet, men de handler og gemmer data individuelt. Klient/server LAN Et godt eksempel på et klient/server-LAN er et bibliotek på en skole eller et universitet med flere computere. De studerende logger ind for at få adgang til gemte filer, e-mails, premium-softwarepakker og andre programmer, der ligger på hovedserveren. Ingen af disse data bliver faktisk gemt på de enkelte computere. De er bare “klienter” på dette LAN. Ved at bruge et klient/server-LAN kan administratorerne få meget mere kontrol over, hvordan klienterne fungerer, og hvad de kan få adgang til. Klient/server-LAN bruges i de fleste mellemstore og store virksomheder samt på uddannelsesinstitutioner og i offentlige forvaltninger. {SHORTCODES.blogRelatedArticles}

Hvad er topologien i et LAN?

LAN’er findes typisk i tre netværkstopologier eller netværksstrukturer: bus-, ring- og stjernetopologier. Bus: Enhederne er sat op lineært og forbundet til et enkelt Ethernet-kabel med mindre kabler, der forgrener sig for at forbinde hver enhed til hovedkablet. Ring: Enheder på netværket er forbundet via punkt-til-punkt-links, arrangeret i en cirkel, og er ikke afhængige af nogen central “master”-router eller -computer. Stjerne: Et centralt forbindelsespunkt (som en internetrouter) forbinder alle enhederne, og data skal rejse gennem dette centrale punkt for at nå de andre dele af LAN’et. Når du opsætter store LAN’er af enhver topologi, kan du bruge traceroute-diagnoseværktøjet til at sikre, at alle noder på dit netværk fungerer korrekt. Når du har valgt den netværkstopologi, du ønsker at bruge, er det tid til at opsætte dit LAN.

Hvilket udstyr skal du bruge for at oprette et LAN?

For at oprette et LAN skal du bare bruge flere enheder og en måde at forbinde dem på. Du kan bruge et trådløst adgangspunkt (WAP), som en trådløs router eller en mobil enhed med sit eget hotspot. Mange husholdningsartikler, som printere, højttalere og tv’er, kan nu forbindes til Wi-Fi. Jo flere af disse enheder du har, jo større bliver dit LAN. Alternativt kan du bruge et ethernet-kabel til at forbinde dine enheder, forudsat at de alle har en ethernet-port indbygget. Hvis du ikke har trådløs forbindelse eller ethernetkabler, kan du også oprette en LAN-forbindelse med Bluetooth. Et Bluetooth-LAN vil dog være så langsomt at bruge, at vi ikke vil anbefale denne fremgangsmåde.

Hvordan beskytter jeg mit LAN?

En lokal forbindelse kan være mål for hackere og dårlige aktører. Følg disse enkle trin for at forbedre din LAN-sikkerhed. Beskyt din router med en stærk adgangskode. Hvis nogen kan få adgang til din router, kan de måske udspionere den netværkstrafik, der passerer gennem den fra dit LAN. Derfor er det vigtigt, at du beskytter din router med en stærk adgangskode. Ideelt set skal det være en lang og kompleks streng af bogstaver, tal og symboler, der indeholder mindst 10 eller flere tegn. Opret forskellige LANS til forskellige funktioner. En af de gode ting ved et LAN er, at det forbinder smarte husholdningsapparater som højttalere, tv’er og dørkameraer. Men du ønsker naturligvis ikke, at nogen hacker din babymonitor eller mikrofonen på din højttaler. For at mindske risikoen for, at det sker, kan du oprette et LAN, der kun bruges til dine smart home-enheder, og et andet til enheder med bredere internetadgang (f.eks. computere og tablets). Det betyder, at selv hvis du ved et uheld kompromitterer dit LAN’s sikkerhed, mens du surfer på internettet, vil en hacker ikke kunne få adgang til dine andre smart-enheder. Konfigurer din router med en VPN. Du kan konfigurere din router, så den sender netværkstrafik gennem en NordVPN-server. Hvad gør LAN VPN-netværket så med denne data? Den sørger for at al data, der sendes til og fra LAN-netværket, er beskyttet af et lag af kraftig kryptering. Det er selvfølgelig værd at bemærke, at data, der rejser inden for LAN, ikke vil blive krypteret af VPN, men at data vil være sikre, mens de er i transit uden for det lokale netværk. NordVPN-brugere drager også fordel af en række sikkerhedsfunktioner, herunder annonceblokering og malware-beskyttelse.

Hvad er VLAN (virtuelt LAN)?

Et VLAN, eller virtuelt LAN, er et netværk, der består af noder fra flere separate fysiske LAN’er, som fungerer, som om de alle er en del af ét LAN. VLAN’er bruges til at opdele specifikke områder inden for deres allerede eksisterende LAN’er, hvilket forbedrer trafikstyring og sikkerhed. VLAN’er kan bruges til at gruppere enheder sammen for at opnå effektivitet. Hvis visse netværksnoder på tværs af flere LAN’er kommunikerer regelmæssigt, kan de samles i et enkelt VLAN. Data kan derfor bevæge sig hurtigere og mere effektivt mellem knudepunkterne. VLAN giver også nogle sikkerhedsmæssige fordele. Forestil dig for eksempel, at en virksomhed ønsker at oprette et gæstenetværk til folk uden for organisationen, som midlertidigt besøger deres kontorer. I stedet for at forbinde dem til et af deres normale LAN’er, hvorigennem følsomme oplysninger kan bevæge sig, kan virksomheden oprette et VLAN. Det giver gæsterne netværksadgang uden at udsætte virksomhedens øvrige LAN’er for unødig risiko.

Sådan får du fjernadgang til LAN

For at få adgang til dit LAN fra en fjernplacering skal du åbne en bestemt port på din router, hvilket kan være udfordrende og tidskrævende. Åbning af routerporte kan også udsætte dig for cybersikkerhedsrisici. I stedet foreslår vi, at du bruger Meshnet. Meshnet er en gratis tjeneste, som giver dig adgang til dit LAN, uanset hvor du befinder dig. Forestil dig, at du har en stationær computer derhjemme, som er forbundet til dit LAN. Du kan aktivere NordVPNs Meshnet-funktion på den computer og på en enhed, du har med dig (f.eks. en bærbar computer eller en smartphone). Du kan nu dirigere din trafik fra din mobile enhed gennem den stationære computer og oprette forbindelse til dit LAN hvor som helst. Det bedste af det hele er, at al trafik mellem din enhed og LAN’et er krypteret for ekstra sikkerhed og privatliv. Meshnet er helt gratis at bruge og giver også mulighed for problemfri fildeling. Bare download NordVPN-appen, og kom i gang med Meshnet i dag.

The post Hvad er LAN? En forklaring af local area networks first appeared on NordVPN.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *