Blijf veilig op openbare wifi met een VPN

Blijf veilig op openbare wifi met een VPN

November 23, 2023 privacy 0
Ben je veilig op openbare wifi? Als je geen beveiligingstools gebruikt, is het antwoord heel simpel: nee. Hoewel openbare wifi ongelooflijk handig kan zijn, kan het verbinden met internet in een café of op een vliegveld je aan de grillen van cybercriminelen overleveren. Wat is de oplossing? Kan een VPN je op openbare wifi-netwerken beschermen? Lees verder om erachter te komen.

Inhoud Beschermt een VPN je op openbare wifi? Hoe beschermt een VPN je op openbare wifi? De gevaren van openbare wifi Hoe veilig ben je op openbare wifi? Kan een openbare wifi-provider je browsegeschiedenis zien? Kan wifi je VPN blokkeren? Zo kun je jezelf op openbare wifi beschermen Hoe kies je de beste VPN?
Beschermt een VPN je op openbare wifi?

Ja, een VPN beschermt je internetverkeer op openbare wifi. Als een hacker je online activiteiten op een onbeveiligd netwerk wilt bespioneren, voorkomt een VPN dat hij je gegevens kan lezen door ze te versleutelen. Om bij je gegevens te komen, moet hij eerst de VPN-encryptie kraken – en encryptie van premium VPN’s is zo goed als onkraakbaar. Gebruik daarom altijd een VPN als je met openbare wifi verbindt.

Hoe beschermt een VPN je op openbare wifi?

Een VPN beschermt je online activiteiten door je gegevens te versleutelen en ze via een beveiligde tunnel naar een externe VPN-server te routeren. Je neemt het IP-adres van de externe server over, waardoor je echte IP-adres verborgen is en je online activiteiten worden gemaskeerd. Een VPN beveiligt je verbinding overigens niet alleen op openbare netwerken, maar op elk netwerk, waardoor je op elke plek en op elk moment veilig en zonder zorgen kunt surfen. Openbare netwerken zijn vaak niet goed beveiligd. En een onbeveiligd netwerk biedt hackers een geweldige kans om nieuwe slachtoffers te vinden – dankzij de slechte beveiliging kunnen ze vaak makkelijk toegang tot het netwerk krijgen en de informatie die erover verstuurd wordt onderscheppen. Een truc die cybercriminelen vaak gebruiken is het opzetten van hun eigen router. Deze geven ze dan een naam die vertrouwd lijkt, zoals “Gratis wifi in de trein”. Wanneer een reiziger zonder nadenken verbinding met het netwerk maakt, kan de hacker zijn privégegevens stelen. Naar welke gegevens zijn hackers vaak op zoek en op welke andere manieren kunnen ze misbruik van onbeveiligde openbare wifi-netwerken maken?

De gevaren van openbare wifi

Wanneer hackers misbruik maken van openbare wifi-verbindingen, zijn ze in negen van de tien gevallen op je persoonlijke gegevens uit. Dit zijn de gegevens die hackers het liefst buitmaken: Inloggegevens van je e-mailaccount Bankgegevens Persoonlijke foto’s en video’s Je thuisadres Op deze manieren kunnen hackers onbeveiligde netwerken in hun voordeel gebruiken: Evil twin-aanval. Bij een evil twin-aanval creëren cybercriminelen hun eigen wifi-netwerken die ze een vertrouwde naam geven. Als er een Starbucks in de buurt is, maak je waarschijnlijk zonder argwaan verbinding met een netwerk dat “Starbucks_Wifi_Free” heet. Maar dit netwerk is door een hacker opgezet – die je online activiteiten nu kan bespieden. Infectie met malware. Als je met een onveilig netwerk verbonden bent, is het risico groter dat hackers je apparaat met malware infecteren. Malware kan stiekem op de achtergrond draaien en je bandbreedte verminderen, je systeem beschadigen en hackers zelfs toegang tot je apparaat en persoonlijke bestanden geven. Man-in-the-middle-aanval (MITM). Bij deze aanval plaatst de cybercrimineel zijn apparaat tussen de verbinding met je apparaat en de openbare wifi-hotspot. Hierdoor kunnen ze je activiteiten volgen en controleren zonder dat je het in de gaten hebt, waardoor ze je bijvoorbeeld naar een valse website kunnen omleiden waar ze je inlog- of bankgegevens proberen te ontfutselen. Wifi-sniffing. Dit is meer een passief proces dan een actieve aanval zoals MITM. Met behulp van eenvoudige software kan een hacker alle datapakketten die via een wifi-netwerk worden verstuurd monitoren en loggen. Het verbeteren van openbare wifi met een veilige VPN-verbinding kan het merendeel van deze aanvallen voorkomen. Het encryptieproces beschermt al je gegevens tegen nieuwsgierige ogen door ze te vervormen. Zelfs als een hacker je verkeer weet te onderscheppen, kan hij hier niets mee zonder de encryptiesleutel. Het zal eruitzien als onzinnig gebrabbel. {SHORTCODES.blogRelatedArticles}

Hoe veilig ben je op openbare wifi?

Het antwoord op deze vraag is simpel: als je geen beveiligingsmaatregelen neemt, ben je NIET veilig op openbare wifi. Volgens onderzoek van NordVPN gebruikt 39% van de Nederlanders regelmatig openbare wifi en beschermt zeker 15% van deze gebruikers hun verbinding niet. Op een bevolking van bijna 18 miljoen, is dat een hoog aantal. Overzicht van wifi-gebruik per land Veel mensen denken nog steeds dat openbare wifi veilig is en dat ze geen voorzorgsmaatregelen hoeven te nemen om zichzelf te beschermen. Door zonder beveiliging op openbare wifi te surfen, loop je een groot risico om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden. Overzicht per land van mensen die geen voorzorgsmaatregelen nemen als ze openbare wifi gebruiken

Kan een openbare wifi-provider je browsegeschiedenis zien?

Ja, een openbare wifi-provider kan je browsegeschiedenis mogelijk zien. Het is geen vanzelfsprekendheid omdat het afhangt van de router die ze gebruiken. Maar moderne wifi-routers houden logboeken bij van welke domeinen je hebt bezocht en voor hoe lang. En als je een website bezocht zonder de juiste TLS/SSL-codering, kunnen ze ook de exacte pagina’s die je bezoekt en de informatie die je hebt ingevoerd registreren.

Kan wifi je VPN blokkeren?

Hoewel de meeste openbare wifi-hotspots VPN’s niet blokkeren, kunnen sommige internetproviders een tool gebruiken om het IP-adres te vinden dat aan een VPN-provider is gekoppeld en dit IP-adres vervolgens blocklisten. Gelukkig heeft NordVPN duizenden servers om uit te kiezen, dus als dit gebeurt, kun je simpelweg via een andere server met hetzelfde netwerk verbinden. {SHORTCODES.blogRelatedArticles}

Zo kun je jezelf op openbare wifi beschermen

De belangrijkste manier om te voorkomen dat hackers je internetverbinding via een openbaar netwerk bespioneren, is door voorzorgsmaatregelen te nemen en waakzaam te zijn. Als je je van de risico’s bewust bent, kun je leren hoe je ze moet voorkomen. Dit zijn een aantal goede tips om te onthouden: Schakel automatisch verbinden uit. Als je automatisch met elke wifi-hotspot verbindt die je tegenkomt, kun je per ongeluk verbinding met een onveilig netwerk maken. Automatisch verbinden is een groot risico voor een onbeveiligd apparaat. Verbind niet zomaar met elk openbaar wifi-netwerk. Als je het openbare wifi-netwerk van een restaurant of café gebruikt, controleer de echte naam dan voor alle zekerheid bij het personeel. Log niet in op gevoelige accounts. Log niet in op accounts die gevoelige of persoonlijke informatie bevatten wanneer je met openbare wifi verbonden bent. Zo voorkom je dat hackers belangrijke informatie kunnen stelen als ze je verbinding weten te onderscheppen. Schakel de functies voor het delen van bestanden uit. Dit is iets simpels dat vaak over het hoofd wordt gezien. Hoewel het delen van bestanden handig is wanneer je thuis met je eigen netwerk bent verbonden, kun je deze functie buitenshuis beter uitschakelen.

PRO TIP:{‘ ‘} Als je veilig toegang wilt hebben tot je apparaten thuis terwijl je weg bent, kun je de gratis Meshnet-functie van NordVPN hiervoor gebruiken. Met Meshnet kun je verkeer eenvoudig routeren, waardoor elk gekoppeld apparaat rechtstreeks met andere apparaten kan communiceren. Door je verkeer via een ander apparaat te leiden, krijg je bovendien toegang tot het internet onder het IP-adres van dat apparaat.

} subtitle={} />

Hoe kies je de beste VPN?

Met zoveel aanbieders zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. Dit zijn de belangrijkste kenmerken waar je bij het kiezen van een VPN op moet letten: Sterke encryptie. Zorg ervoor dat je VPN de nieuwste encryptiestandaard gebruikt en een goede bescherming en een veilige verbinding garandeert. Beveiligingsfuncties. Je wilt deze functies in een VPN: speciale servers om te verbergen dat je een VPN gebruikt, een Kill Switch die je internetverbinding automatisch verbreekt als de VPN-verbinding wegvalt en DNS-lekbescherming die ervoor zorgt dat je apparaat alleen gebruik maakt van DNS-servers die eigendom zijn van je VPN-provider (en dus niet die van je internetprovider). Een automatische verbindingsfunctie is ook handig, omdat je hierdoor altijd met de VPN verbonden en dus altijd beschermd bent. Goede en snelle klantenservice voor het geval je hulp nodig hebt. Mogelijkheid om meerdere apparaten te beschermen. Met één account zou je meerdere mobiele telefoons en laptops moeten kunnen beschermen, inclusief de telefoons en laptops van je huisgenoten. Het is een plus als de VPN-provider ook een browserextensie voor Chrome, een Firefox-extensie en VPN-browserextensies voor andere populaire browsers biedt. Compatibiliteit met je router. Je zou je VPN op je thuis- of kantoorrouter moeten kunnen instellen om alle apparaten in het netwerk VPN-bescherming te kunnen bieden. Tip: Dit zijn de voordelen en functies die je krijgt als je voor NordVPN kiest: Vermijd gratis VPN’s omdat hun diensten zelden betrouwbaar zijn. Gratis VPN-aanbieders staan erom bekend geld te verdienen door gebruikersgegevens door te verkopen en je met advertenties te bombarderen. Daarnaast hebben ze vaak een beperkte functionaliteit en zijn ze gevoelig voor datalekken. Dit zijn de voordelen en functies die je krijgt als je voor NordVPN kiest: Betrouwbare beveiliging. Er is een reden waarom NordVPN werd uitgeroepen tot een van TIME’s “best inventions of 2022”. NordVPN beschermt je online activiteiten en biedt betrouwbare privacy omdat het een no-logs-VPN is die je activiteiten niet volgt of opslaat. Sterke encryptie. De servers van NordVPN worden beveiligd met AES-256-encryptie – hetzelfde type encryptie dat overheden voor hun systemen gebruiken. En als je je beveiliging naar een nog hoger niveau wilt tillen, kun je met de Double VPN-functie voor dubbele encryptie kiezen en je verkeer via twee verschillende servers laten lopen. Wereldwijd servernetwerk. NordVPN biedt VPN-servers in meer landen over de hele wereld dan welke andere betrouwbare VPN-aanbieder dan ook. Eenvoudige installatie. Download de NordVPN-app, kies het abonnement dat bij je past, open de app en klik op ‘Snel verbinden’. Zo simpel is het. Bescherming voor maximaal zes apparaten. Met NordVPN kun je al je persoonlijke apparaten beveiligen, of de service met je familie delen om ook enkele van hun apparaten te beschermen. NordVPN is beschikbaar op alle grote besturingsssystemen. Extra onmisbare beveiligingsfuncties. NordVPN wordt geleverd met een breed scala aan beveiligingsfuncties: Threat protection, Meshnet, VPN Kill Switch en Dark Web Monitor. De Threat Protection-functie waarschuwt je voor schadelijke websites, blokkeert advertenties en trackers en controleert bestanden op malware tijdens het downloaden. Met Meshnet kun je een privénetwerk creëren waarop je rechtstreeks bestanden kunt delen of met mensen over de hele wereld multiplayergames kunt spelen. } subtitle={} />

The post Blijf veilig op openbare wifi met een VPN first appeared on NordVPN.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *