11 tips om veilig te internetten

11 tips om veilig te internetten

December 26, 2023 privacy 0
Veilig internetten is noodzakelijk om je persoonlijke gegevens en apparaten tegen digitale dreigingen zoals hackers, malware en identiteitsdiefstal te beschermen. Als je dit niet doet, loop je de kans dat je online bankrekening wordt geplunderd of gevoelige gegevens, zoals je logins voor social media, worden gestolen. In dit artikel zetten we de belangrijkste tips voor veilig internetten op een rij.

Inhoud Zo blijf je veilig op het internet 1. Houd software up-to-date 2. Gebruik sterke wachtwoorden 3. Wees voorzichtig met downloads 4. Sla geen creditcardgegevens in de browser op 5. Gebruik beveiligingstools zoals een VPN 6. Leer phishing te herkennen 7. Wees voorzichtig op openbare wifi 8. Winkel alleen online op betrouwbare websites 9. Scan je apparaten op virussen 10. Deel zo min mogelijk informatie 11. Vertrouw je het niet? Vermijd het dan Waarom is veilig internetten belangrijk? Veilig internetten is moeilijk, maar niet onmogelijk
Zo blijf je veilig op het internet

We zouden ons geen leven zonder het internet meer voor kunnen stellen, maar het digitale leven brengt risico’s met zich mee. Van het beheren van wachtwoorden tot het vermijden van gevaarlijke downloads – we zetten de belangrijkste stappen op een rij die je kunt nemen om jezelf tegen online gevaren te beschermen.

1. Houd software up-to-date

Een van de belangrijkste stappen voor veilig internetten is het regelmatig bijwerken van software. Updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die kwetsbaarheden verhelpen en je apparaat tegen mogelijke bedreigingen beschermen. Zorg ervoor dat zowel je besturingssysteem als alle geïnstalleerde programma’s regelmatig worden bijgewerkt.

2. Gebruik sterke wachtwoorden

Controleer of de webshop legitiem is voordat je persoonlijke gegevens invoert om je aankoop te voltooien. Er zijn veel valse websites in de omloop die door cybercriminelen zijn opgezet om je gegevens te stelen. Het gebruik van unieke, sterke wachtwoorden voor al je online accounts is een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om je online gegevens te beschermen. Kies wachtwoorden die lang, complex en uniek zijn. Hackers kunnen simpele wachtwoorden in een paar seconden kraken. Maak je online ervaring beter en veiliger door een betrouwbare wachtwoordmanager zoals Nordpass te gebruiken, die veilige wachtwoorden genereert, voor je opslaat en automatisch invult.

3. Wees voorzichtig met downloads

Het downloaden van bestanden van onbekende bronnen is gevaarlijk, omdat deze vaak malware of virussen kunnen bevatten. Gebruik betrouwbare downloadplatforms en app stores en wees voorzichtig bij het openen van bijlagen in e-mails, vooral als de afzender onbekend is.

4. Sla geen creditcardgegevens in de browser op

Hoewel het handig lijkt, kun je je creditcardgegevens beter niet in je browser opslaan. Het is relatief makkelijk om in browsers in te breken en als dat gebeurt, kan je financiële informatie in verkeerde handen vallen. Vul deze daarom handmatig in, of gebruik een veilige tool, zoals Nordpass, die ook automatisch gegevens in kan vullen.

5. Gebruik beveiligingstools zoals een VPN

Een VPN is een essentiële beveiligingstool die je online activiteiten versleutelt en je IP-adres verbergt, waardoor je privacy en veiligheid worden verbeterd. Het is essentieel om jezelf tegen potentiële aanvallen te beschermen, vooral op openbare wifi-netwerken. Wil je wifi in de trein veilig gebruiken. Gebruik dan altijd een VPN. Daarnaast bieden premium VPN’s veel voordelen. De Threat Protection-functie van NordVPN biedt bijvoorbeeld krachtige bescherming tegen malware door je downloads op malware te scannen en advertenties en schadelijke links te blokkeren.

6. Leer phishing te herkennen

Phishingaanvallen zijn frauduleuze e-mails, sms-berichten, telefoontjes of websites die zijn ontworpen om gebruikers ertoe te verleiden malware te downloaden, gevoelige informatie of persoonlijke gegevens te delen of andere acties te ondernemen die zichzelf of hun organisaties aan cybercriminaliteit blootstellen. Leer daarom meer over phishing en de verschillende technieken die aanvallers gebruiken, zodat je kunt leren verdachte e-mails en berichten te herkennen. De vuistregel is om nooit op links te klikken die je niet vertrouwt of persoonlijke gegevens aan onbekenden te verstrekken.

7. Wees voorzichtig op openbare wifi

Openbare wifi-netwerken zijn vaak onbeschermd waardoor hackers je verbinding erop relatief makkelijk kunnen onderscheppen. Maak liever gebruik van je mobiele data als je buitenshuis bent. En als je toch openbare wifi moet gebruiken, vermijd dan het gebruik van apps voor online bankieren of het invoeren van gevoelige informatie op openbare wifi-verbindingen. Lees hier hoe je wifi in de trein veilig kunt gebruiken.

8. Winkel alleen online op betrouwbare websites

Controleer altijd de beveiliging van een website door te kijken of de URL van het adres met HTTPS begint. Simpel gezegd is HTTPS de ‘verbeterde’ versie van HTTP, met extra beveiliging. Het is een beveiligingsprotocol dat gegevens versleutelt die worden ingevoerd en verzonden tussen gebruikers en websites. Wees op je hoede voor valse websites die proberen je gevoelige informatie te stelen door zich voor te doen als legitieme websites. {SHORTCODES.blogRelatedArticles}

9. Scan je apparaten op virussen

Regelmatig scannen op virussen en malware is cruciaal om er zeker van te zijn dat je apparaat niet is geïnfecteerd. Gebruik betrouwbare antivirussoftware om je apparaat te beschermen.

10. Deel zo min mogelijk informatie

Bescherm je privacy door zo min mogelijk persoonlijke informatie online te delen. Socialmedia-accounts met te veel persoonlijke informatie maken identiteitsdiefstal gemakkelijker. Je middelbare school, geboorteplaats of de meisjesnaam van je moeder kan een crimineel helpen om je beveiligingsvragen op andere platforms te raden, dus kies moeilijke vragen, wees voorzichtig met wat je plaatst en maak je profielen privé. Zelfs het delen van je locatie op social media, wat misschien relatief onschuldig lijkt, kan je veiligheid in gevaar brengen zijn. Als iedereen weet waar je bent en wat je doet, weten mensen met slechte motieven precies waar ze je kunnen vinden. Omdat je locatie op bepaalde socialmediaplatforms automatisch wordt toegevoegd, moet je de instelling hier handmatig voor uitzetten. Lees hier meer over de gevaren van social media.

11. Vertrouw je het niet? Vermijd het dan

Als iets er verdacht uitziet of je het gewoon niet 100% vertrouwt, neem dan geen risico’s. Vermijd verdachte links, websites of apps om jezelf tegen potentiële bedreigingen te beschermen. Vertrouw in dit geval op je intuïtie en neem de tijd om goed te controleren of de website waar je je op bevindt of de link waar je op wilt klikken legitiem is. Door deze richtlijnen te volgen en alert te blijven tijdens het surfen, kun je jezelf beter tegen de verschillende online bedreigingen beschermen. Veilig internetten begint met bewustzijn en voorzichtigheid.

Waarom is veilig internetten belangrijk?

Onze grote afhankelijkheid van het internet gaat helaas hand in hand met verschillende vormen van criminaliteit. Online pesten, oplichting, identiteitsdiefstal en zelfs het hacken van apparaten die verbonden zijn met het internet zijn enkele voorbeelden. Het is cruciaal om je bewust te zijn van deze risico’s wanneer je het internet gebruikt, omdat ze een reële bedreiging voor je online veiligheid en privacy vormen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat Nederlanders online privacy erg belangrijk vinden. Maak het daarom altijd een prioriteit om slecht internetgedrag te vermijden, zodat je optimaal van alle informatie en mogelijkheden van het internet kunt profiteren.

Veilig internetten is moeilijk, maar niet onmogelijk

Veilig internetten is een uitdaging in onze digitale wereld waarin cybercriminaliteit constant evolueert, maar het is niet onmogelijk. Met de juiste kennis, bewustwording en praktische maatregelen kunnen we onze online veiligheid aanzienlijk verbeteren. Het begrijpen van potentiële risico’s en het toepassen van eenvoudige, maar effectieve stappen, zoals regelmatige software-updates, het gebruik van sterke wachtwoorden en het vermijden van verdachte downloads, vormt een goede basis voor een veiligere online ervaring. } />

The post 11 tips om veilig te internetten first appeared on NordVPN.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *