Is mijn telefoon gehackt? Zo kom je erachter

Is mijn telefoon gehackt? Zo kom je erachter

January 10, 2024 privacy 0
Wil je weten of je telefoon gehackt is? Het is belangrijk om de tekenen van mogelijke inbreuk op je telefoon te herkennen en te leren hoe je jezelf tegen hackers kunt beschermen. Lees verder om te ontdekken hoe je kunt controleren of jouw telefoon gehackt en hoe je een gehackte telefoon kunt herstellen.

Inhoud Wat betekent het als je telefoon is gehackt? Populaire manieren om een smartphone te hacken Signalen dat je telefoon gehackt is Hoe merk je dat je camera gehackt is? Mijn telefoon is gehackt, wat nu? Voorkom dat je telefoon gehackt wordt Kan je telefoon worden gehackt wanneer deze uit staat? Kan je telefoonnummer worden gehackt? Veilig surfen met een VPN
Wat betekent het als je telefoon is gehackt?

Het hacken van een telefoon verwijst naar de ongeautoriseerde toegang tot gegevens, functies of systemen van een mobiel apparaat. Hackers verkrijgen deze toegang vaak door misbruik te maken van kwetsbaarheden in de software, via onbeveiligde netwerkverbindingen of door phishing. Wanneer je telefoon is gehackt, kan de hacker toegang krijgen tot persoonlijke informatie zoals berichten, foto’s, e-mails, contacten of zelfs financiële gegevens. Bij het hacken van een telefoon kan de aanvaller ook de controle over de telefoon overnemen, kwaadaardige software installeren of de activiteiten op de telefoon op de achtergrond monitoren. In de volgende sectie leggen we uit wat de meestvoorkomende manieren zijn om een telefoon te hacken.

Populaire manieren om een smartphone te hacken

Er zijn verschillende manieren om een smartphone te hacken. En vaak heb je hier niet eens veel technische kennis voor nodig. Dit zijn de meestvoorkomende manieren: Sim-swapping Sim-swapping is een vorm van fraude waarbij oplichters je telefoonnummer naar hun eigen simkaart overzetten. Zodra dit gebeurt, hebben ze controle over je telefoonnummer. Als ze ook je wachtwoord in handen hebben, betekent dit dat ze tweefactorauthenticatie kunnen gebruiken om op je accounts in te loggen. Als ze bijvoorbeeld je gebruikersnaam en wachtwoord op de website op je bank invoeren, stuurt de bank per sms een code naar je telefoon die je moet invoeren om toegang tot je online account te krijgen. Na een sim-swap wordt het nummer naar de smartphone van de oplichter gestuurd, die daarmee toegang tot je bankrekening kan krijgen. Spyware of malware Met behulp van spyware of malware kan je telefoon gehackt worden en kunnen hackers je persoonlijke gegevens verzamelen of toegang tot je systeem krijgen. Spyware is ontworpen om stiekem gegevens van je telefoon te verzamelen en door te sturen. Het kan activiteiten volgen, toetsaanslagen vastleggen, oproepen opnemen, toegang krijgen tot berichten en zelfs de locatie van de telefoon volgen. Malware is kwaadaardige software die je persoonlijke informatie (zoals inloggegevens, bankgegevens of contacten) kan stelen, de werking van apparaten kan verstoren, gegevens voor losgeld kan versleutelen (ransomware) of zelfs de controle over het hele apparaat over kan nemen. Openbare wifi Je telefoon loopt een groter risico om op openbare wifi-netwerken gehackt te worden, omdat ze vaak slecht beveiligd zijn. De gegevens die via deze netwerken worden verzonden (bijvoorbeeld inloggegevens van social media-accounts) zijn gemakkelijk toegankelijk voor hackers. Methoden die cybercriminelen gebruiken om je telefoon op openbare wifi te hacken omvatten man-in-the-middle-aanvallen of het opzetten van valse wifi-hotspots. Deze hotspots zien er vaak betrouwbaar uit, maar geven de hacker toegang tot je online verkeer als je er per ongeluk verbinding mee maakt. Wil je toch met openbare netwerken verbinden? Lees hier hoe je veilig kunt blijven op openbare wifi. Phishing Bij phishing proberen criminelen je persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden en bankgegevens, te achterhalen. Dit doen ze meestal door je per e-mail of social media berichten te sturen met daarin een schadelijke link of een kwaadaardig bestand, maar je kunt ze ook via sms-berichten ontvangen. De berichten lijken afkomstig van legitieme bronnen, maar als je op de link klikt of het bestand downloadt, word je naar een valse website geleid of wordt er malware op je apparaat geïnstalleerd. Bescherm je smartphone tegen hackers.

Signalen dat je telefoon gehackt is

Deze signalen kunnen erop duiden dat je telefoon gehackt is. Je telefoon is langzamer Het duurt veel langer dan normaal om een app te openen en webpagina’s laden tergend langzaam. De accu van je telefoon wordt zomaar heet, en het werkgeheugen maakt overuren. Dit kan een teken zijn dat er op de achtergrond schadelijke software actief is. Vreemde apps op je telefoon Je ziet ineens vreemde dingen op je telefoon, zoals apps die je zelf niet hebt gedownload of instellingen die zonder je toestemming zijn gewijzigd. Dit kan een teken zijn dat je telefoon is gehackt. Ontvangen of verzonden berichten die je niet herkent Vreemde sms-berichten of oproepen op een gehackte telefoon kunnen bestaan uit niet-verzonden berichten in de map concepten, vreemde sms-berichten van onbekende nummers in je inbox, een toename van het aantal spam-oproepen van onbekende bronnen en uitgaande oproepen op je apparaat die je niet herkent. Je kunt opeens niet meer bellen of sms’en Kan je opeens niet bellen of sms’en? Cybercriminelen kunnen de telefooninstellingen op een gehackte telefoon wijzigen en malware kan netwerkverbindingen verstoren en problemen met communicatiediensten veroorzaken. Hoewel netwerk- of simkaartproblemen vergelijkbare problemen kunnen veroorzaken, moet je de mogelijkheid dat je telefoon gehackt is toch in je achterhoofd houden. Apps werken niet goed Malware kan je telefoon vertragen, waardoor het langer duurt voordat apps laden. Misschien openen of sluiten ze uit zichzelf of kunnen ze zelfs helemaal niet meer worden geladen. Vaak merk je tegelijkertijd dat je telefoon vaker vastloopt of crasht. Je mobiele datagebruik neemt toe Je gebruikt je mobiel niet meer dan normaal, maar toch gebruik je opeens veel meer data. Deze extra data wordt waarschijnlijk door malwareprogramma’s gebruikt die op de achtergrond actief zijn. Vreemde pop-ups en advertenties Pop-ups of advertenties kunnen plotseling op een gehackte telefoon verschijnen wanneer je geen webbrowser gebruikt, of in bepaalde apps. Vaak wordt er inhoud weergegeven die geen verband houdt met de app of website die je gebruikt. Als je op de pop-ups of advertenties klikt, kunnen ze je naar schadelijke websites leiden.

Hoe merk je dat je camera is gehackt?

Hackers zijn vaak uit op je gegevens, je camera is minder belangrijk. Als je je toch zorgen maakt dat je camera gehackt is, kun je de volgende controles uitvoeren: Gebruik de camera. Zoom de camera een paar keer in en uit en maak een aantal foto’s. Als je merkt dat je camera veel trager is dan normaal, kan dat betekenen dat deze gehackt is. Controleer de lijst met apps die toegang tot je camera hebben. Als er een app tussen staat die je niet herkent, is je camera mogelijk gehackt. (Het kan echter ook zijn dat je een app per ongeluk toestemming hebt gegeven om je camera te gebruiken.) {SHORTCODES.blogRelatedArticles}

Mijn telefoon is gehackt, wat nu?

Balen! Je telefoon is gehackt. Volg deze stappen om je gegevens te beschermen en je gehackte telefoon te herstellen. Verander direct al je wachtwoorden. Bekijk onze tips voor het maken van een sterk wachtwoord. Verwijder alle software en apps die de hack mogelijk hebben veroorzaakt. Kijk vooral naar recente apps en apps die je niet vanuit de App Store hebt gedownload, maar rechtstreeks via een installatiebestand hebt geïnstalleerd. Waarschuw je contacten. Waarschuw je contacten dat je telefoon is gehackt, zodat ze berichten met phishinglinks van je nummer kunnen vermijden. Voer een malwarescan uit. Voer een volledige scan uit met betrouwbare antivirussoftware om malware op te sporen en te verwijderen. Herstel je gehackte telefoon met een harde reset. Malwarescans kunnen niet altijd alle mobiele malware verwijderen. Met een harde reset zet je je telefoon terug naar de fabrieksinstellingen.

Voorkom dat je telefoon gehackt wordt

Privéberichten, privéfoto’s, financiële informatie… stel je voor dat dit in handen van de verkeerde persoon valt. Volg deze tips om te voorkomen dat je telefoon gehackt wordt: Zet je hotspot uit als het niet nodig is. En als je hem wel gebruikt, zorg dan hij met een wachtwoord beveligd is en dat de functie ‘automatisch uitschakelen’ aan staat. Gebruik geen openbare oplaadpunten voor je telefoon. Via geïnfecteerde laadstations in openbare ruimtes kan malware via de laadkabel op je telefoon terechtkomen. Vermijd openbare wifi-netwerken. En als je toch met een openbaar wifi-netwerk moet verbinden, gebruik dan een VPN. Gebruik schermversleuteling of een wachtwoord. Wees niet laks en neem even een minuutje om dit in te stellen. Controleer je applijst regelmatig. Als je onbekende apps tegenkomt, zou dit malware kunnen zijn. Klik nooit op verdachte links. Links kunnen je naar valse websites leiden of het downloaden van malware triggeren. Gebruik een VPN. Een VPN biedt privacy en veiligheid door je gegevens te versleutelen en je IP-adres te veranderen. Premium VPN’s bieden bovendien extra beveiligingsfuncties, zoals de optie om je downloads op malware te scannen of schadelijke links en advertenties te blokkeren. Download alleen bestanden van officiële websites. Download apps uit officiële App Stores, omdat de apps geverifieerd zijn voordat ze aan deze platforms toegevoegd worden. Wees voorzichtig met het downloaden van installatiebestanden, omdat deze er berucht om staan malware te bevatten. Wees voorzichtig met social media. Op Facebook, Instagram en andere social media krioelt het van de scammers die phishinglinks sturen en het wachtwoord van je account in handen proberen te krijgen de door jou geposte persoonlijke info, valse vriendschapsverzoeken en andere methoden.

Kan je telefoon worden gehackt wanneer deze uit staat?

Het korte antwoord is nee, je telefoon kan niet worden gehackt als deze niet aan staat. Hacken werkt alleen als het apparaat waarop het gericht is aan staat. De reden hiervoor is simpel: als je telefoon niet aan staat, kan hier ook geen malware op uitgevoerd worden. Dat betekent niet dat je persoonlijk veilig bent voor hackers terwijl je apparaten zijn uitgeschakeld. Criminelen kunnen je nummer stelen, vanaf hun eigen apparaten bellen en zich voordoen als jou, met alle vervelende gevolgen vandien. Hier gaan we hieronder dieper op in.

Kan je telefoonnummer worden gehackt?

Ja. Misschien is hacken niet helemaal het goede word, maar criminelen kunnen je telefoonnummer zeker stelen. Dit doen ze via sim-swapping, wat betekent dat ze jou nummer naar hun eigen simkaart overzetten. Hackers doen dit door je telecommaatschappij ervan te overtuigen dat het nummer van hen is. Als dit is gebeurd, kunnen ze je accounts hacken door een wachtwoordreset of verificatiecode naar je telefoon te laten verzenden. Zo kunnen ze mogelijk je e-mail, je social media en zelfs je bankaccount kapen. Wat kun je hiertegen doen? Deel geen persoonlijke gegevens online waarmee hackers medewerkers van je mobiele provider kunnen misleiden een sim-swap uit te voeren. En let altijd goed op – als je merkt dat je simkaart het opeens niet meer doet, zou het kunnen dat je telefoonnummer gehackt is.

Veilig surfen met een VPN

Ben je bang dat je telefoon gehackt wordt? Bescherm hem vandaag nog met een VPN. Een VPN verbetert je privacy door je IP-adres te maskeren en je dataverkeer te versleutelen. Dit is vooral belangrijk als je met openbare wifi verbindt verbindt, omdat deze netwerken niet altijd veilig zijn. Omdat een VPN je dataverkeer versleutelt, kun je overal veilig browsen. Laat je echter niet door gratis VPN’s verleiden, omdat er bij deze diensten meestal een addertje onder het gras zit. Gratis VPN-diensten kunnen je gegevens verzamelen en aan derden doorverkopen. De app van NordVPN heeft een gebruiksvriendelijke interface, zodat iedereen er makkelijk mee overweg kan. NordVPN biedt niet alleen de beste encryptie, maar blokkeert ook verdachte advertenties en pop-ups – veelgebruikte manieren om malware te verspreiden. De Threat Protection-functie van NordVPN helpt je met malware geïnfecteerde bestanden te identificeren, voorkomt dat je op kwaadaardige websites terechtkomt en blokkeert trackers en opdringerige advertenties. NordVPN heeft daarnaast een Kill Switch-functie, die je verbinding met het internet verbreekt wanneer je VPN-verbinding wegvalt. Behalve Android (VPN Android) en iOS (VPN iOS) is NordVPN geschikt voor tal van andere systemen. Bovendien kun je met één NordVPN-account tot 6 apparaten beschermen, waardoor je hele huishouden ervan kan profiteren.

The post Is mijn telefoon gehackt? Zo kom je erachter first appeared on NordVPN.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *