iPhone gehackt? Zo kom je erachter

iPhone gehackt? Zo kom je erachter

January 24, 2024 privacy 0
Ondanks de goede beveiliging van iOS-apparaten, worden iPhones dagelijks gehackt. In dit artikel leg ik uit hoe een iPhone gehackt kan worden, hoe je kunt herkennen dat je iPhone gehackt is en geef ik tips om je iPhone in 2024 veilig te houden.

Inhoud Kan een iPhone gehackt worden? Hoe kan een iPhone gehackt worden? Tekenen dat je iPhone gehackt is Wat moet je doen als je iPhone gehackt is? Hoe kun je voorkomen dat je iPhone gehackt wordt?
Kan een iPhone gehackt worden?

Ja, een iPhone kan gehackt worden. Hoewel Apple-producten krachtige ingebouwde beveiliging hebben vergeleken met Android-apparaten, zijn ze niet immuun voor cyberaanvallen. Het is een feit dat iPhones goed beveiligd zijn: je kunt er alleen geautoriseerde apps uit de App Store van Apple op uitvoeren, ze maken gebruik van sandboxing om te voorkomen dat apps wijzigingen aanbrengen in je besturingssysteem en ze houden je op de hoogte van privacyrechten die je aan apps hebt verleend. Maar zelfs gebruikers met volledig beveiligde iPhones kunnen slachtoffer worden van phishing, onveilige wifi-netwerken of kwaadaardige apps. En zodra hackers de verdediging van je iPhone doorbreken, kunnen ze toegang krijgen tot gevoelige gegevens (inloggegevens of creditcardgegevens), meer malware op je iPhone downloaden of zelfs berichten met phishinglinks naar je contacten sturen.

Hoe kan een iPhone gehackt worden?

Ondanks wat Apple ons wil laten geloven, kunnen iPhone-gebruikers het slachtoffer worden van dezelfde kwetsbaarheden in software als Android-gebruikers. Op deze manieren kan een iPhone gehackt worden: Onveilige wifi-netwerken. Onbeveiligde openbare wifi-netwerken kunnen worden gebruikt om je browsegegevens te onderscheppen, je inloggegevens te stelen en je online activiteiten te bespioneren. Lees onze tips om openbare wifi veilig te gebruiken. Schadelijke apps. Hoewel Apple alle apps beoordeelt voordat ze aan de App Store worden toegevoegd, kunnen ze na verloop van tijd onveilig worden om te gebruiken. Dit geldt vooral voor apps die lang niet worden bijgewerkt. Hackers kunnen misbruik maken van beveiligingslekken in die apps om je apparaat met malware te infecteren. Social engineering. Phishing-links worden verzonden via e-mails, sms-berichten en pop-ups. Hackers proberen alles om je te misleiden op de kwaadaardige link te klikken, waarna je op een valse website terechtkomt of er malware op je apparaat wordt gedownload.

Tekenen dat je iPhone gehackt is

Omdat we veel tijd op onze telefoons doorbrengen, kunnen we de tekenen dat er iets aan de hand is meestal snel herkennen. Aan deze vier tekenen kun je herkennen dat je iPhone gehackt is: Je iPhone raakt oververhit en de batterij loopt snel leeg. Dit is meestal een teken dat er veel processen op de achtergrond draaien, hoogstwaarschijnlijk zonder je medeweten. Hierdoor wordt er veel beslag op de batterij gelegd, loopt deze snel leeg en warmt je apparaat sneller op. Je contacten ontvangen vreemde berichten van je iPhone. Sommige malware is geprogrammeerd om zich naar zoveel mogelijk apparaten te verspreiden. Meestal houdt dit in dat je hele contactenlijst automatisch een bericht wordt gestuurd met een kwaadaardige link erin. Slechte prestaties. Als je iPhone opeens veel langzamer werkt dan normaal, kan dit betekenen dat de verwerkingskracht door een malafide toepassing wordt gebruikt. Een hacker kan je telefoon gebruiken voor het delven van cryptocurrency, het lanceren van cyberaanvallen of het verwerken en verzenden van gestolen gegevens. Hoog gegevensgebruik. Als je mobiele gegevens sneller op zijn dan normaal, kan dit erop wijzen dat je gegevens door een malafide app op je apparaat worden gebruikt. {SHORTCODES.blogRelatedArticles}

Wat moet je doen als je iPhone gehackt is?

Wacht even voordat je je iPhone terugzet naar de fabrieksinstellingen en alle gegevens wist – misschien is dat niet nodig. Ga eerst naar de instellingen van je iPhone en controleer welke apps het laatst zijn gedownload. Zie je nieuwe apps die je niet herkent? Verwijder ze onmiddellijk. Als de problemen hiermee opgelost zijn, heb je waarschijnlijk geluk gehad. Maar als de tekenen die op een gehackte iPhone wijzen, niet verdwijnen, is het tijd voor een factory reset. Hopelijk heb je al een back-up van al je gegevens gemaakt. iCloud is van onschatbare waarde als het gaat om het herstellen van oude instellingen en gegevens. Als je iPhone gereset is en de schadelijke bestanden verwijderd zijn, is het tijd om wat tijd en moeite te investeren in de beveiliging van je apparaat.

Hoe kun je voorkomen dat je iPhone gehackt wordt?

Gelukkig zijn er een aantal manieren om de beveiliging van je iPhone te versterken die makkelijk te implementeren zijn. Houd er rekening mee dat als één apparaat dat met je Apple ID is verbonden wordt gehackt, elk ander apparaat dat ermee verbonden is ook gevaar kan lopen. Veel malware is zo ontworpen dat het zal proberen verder te verspreiden als het een apparaat heeft geïnfecteerd. Gebruik een VPN. VPN’s zijn eenvoudig te gebruiken en vereisen over het algemeen geen technische kennis. Een VPN versleutelt het verkeer tussen je iPhone en het internet. Het beschermt je privacy online. Een virtual private network beschermt je iPhone ook tegen scammers en cybercriminelen en bedrijven die je internetactiviteiten willen volgen, zoals adverteerders. Gebruik een wachtwoordmanager. Veel van ons beschermen onze accounts met zwakke wachtwoorden die we ook nog eens voor verschillende diensten hergebruiken. Hierdoor maken we het hackers wel erg makkelijk om onze accounts te kraken. Een betrouwbare wachtwoordmanager, zoals NordPass, maakt automatisch unieke, sterke wachtwoorden en slaat deze op in een versleutelde kluis waar alleen jij toegang toe hebt. Schakel automatische updates in. Verouderde software en besturingssystemen kunnen het risico op cyberdreigingen vergroten. Klik nieuwe updates daarom niet weg, maar installeer ze meteen, en schakel automatisch app-updates in.

PRO TIP: Bescherm jezelf binnen 5 minuten met NordVPN. NordVPN heeft een intuïtieve, eenvoudige interface en een dedicated VPN-app voor iPhone. Download de app, open hem en tik op ‘Snel verbinden’ om automatisch met de beste server voor jou te verbinden en veilig te surfen.

Kennis is macht als het om cyberveiligheid gaat. Zorg dat je de tekenen van een gehackte iPhone kunt herkennen, zodat je de situatie zo snel mogelijk kunt verhelpen. } subtitle={} button={{ href: ‘https://nordvpn.com/pricing/’, text: , }} secondButton={{ href: ‘/what-is-a-vpn/’, text: , }} />

The post iPhone gehackt? Zo kom je erachter first appeared on NordVPN.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *